Kuchnia włoska – dlaczego taka zdrowa?
Jedzenie to jedna z głównych atrakcji, jakie przyciągaja turystów z całego świata do Włoch. Dzieje się tak, gdyż kuchnia włoska jest niezwykle smaczna, a do tego dobra dla naszego zdrowia. Dzięki kuchni włoskiej jesteśmy w stanie zobaczyć jak bardzo różnią się od siebie Włochy, w zależności od regionu, w jakim się znajdziemy. Dlatego spróbowanie włoskich przysmaków jest jednym z najważniejszych kroków, gdy tylko zdecydujemy się na przybycia na Półwysep Apeniński. A co jeżeli byśmy mieli odżywiać się po włosku przez całe życie? Czy musimy czegoś unikać, a co warto na pewno uwzględnić w naszym codziennym menu?
Cechy kuchni włoskiej – na to uważaj
Na pewno w kuchni włoskiej da się zauważyć dużą ilość produktów na bazie mąki. Może to być przyczyną dodatkowych kilogramów, jednak wcale nie musi. Jeżeli będziemy decydować się na pizzę na cienkim spodzie oraz makaron w wersji al dente, to na pewno wyjdzie nam to na zdrowie, tym bardziej, jeżeli będą to produkty pełnoziarniste. Jeszcze jeden element jaki cechuje kuchnia włoska można jej zarzucić pod względem zdrowotnym to dużą ilość serów. Jednak stosowana najpowszechniej mozzarella należy do gatunków sera o najniższym poziomie tłuszczu w swym składzie.
Jak kuchnia włoska wpływa na nasze zdrowie – jej dobroczynne właściwości
W kuchni włoskiej znajdziemy całą gamę produktów, które są bogate w kwasy zapewniające nam zdrowie i piękny wygląd na długie lata. Przede wszystkim pozwalają one chronić nasze serce przed chorobami układu krwionośnego, które w dzisiejszych czasach są uznawane za prawdziwą epidemię.

Charakterystycznym dla kuchni włoskiej jest stosowanie dużej ilości ziół, również tych, które poprawiają nasze trawienie, dzięki czemu możemy uniknąć nadprogramowych kilogramów. Nie należy zapominać, jak często na stole we Włoszech pojawiają się sezonowe warzywa. Do najważniejszych należą oczywiście pomidory oraz warzywa wchodzące w skład tradycyjnej włoszczyzny. Do tego dochodzi zdrowe dla serca czerwone wino.